Pas op voor de kastanjes en eikels.

De eerste kastanjes en eikels vallen alweer van de bomen. Veel honden vinden het leuk om hiermee te spelen. Vele honden eten de kastanjes en/of eikels ook op, maar is dit eigenlijk wel zo goed voor ze? Het antwoord is helaas nee.

De kastanjes en eikels kunnen voor flinke lichamelijke klachten zorgen. Wanneer ze meerdere kastanjes en/of eikels eten kan dit zorgen voor maagdarmklachten. De symptomen die veel gezien worden zijn: braken, diarree,overmatig speekselen, buikpijn,veel drinken/ veel plassen en gebrek aan eetlust. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot neurologische verschijnselen.
De lichamelijke klachten kunnen 1 tot 6 uur na het opeten optreden.

In de kastanje zit de stof aesculine. Deze stof zit vooral in de bast, bladeren en de bloemen maar ook in de vruchten (de kastanjes zelf). Door het formaat van de kastanje komt het nog wel eens voor dat een kastanje blijft vast zitten in het maagdarmkanaal.

In de eikel zit de stof tanninezuur, deze stof kan op de langere termijn nierschade veroorzaken. De symptomen die daarbij horen zijn veel drinken en veel plassen. De dierenarts kan door middel van een bloedonderzoek meer inzicht krijgen in de nierfunctie.

Let dus goed op uw hond tijdens het spelen!