Een mastiff pup

De zoektocht naar een mastiff pup is niet bepaald makkelijk. Aller eerst moet je er natuurlijk al voor jezelf uit zijn of je wel een mastiff wilt hebben of ga je toch liever voor een ander ras.
Heb ik voldoende tijd en ruimte om mijn pup te begeleiden tijdens het opgroeien.
Stel jezelf ook eens de vraag word het een pup of al een volwassen hond die ik een tweede kans geef.

Er zijn in Nederland 2 mastiff verenigingen: de Oemcn en de Mastiffliefhebbers.
Hierbij zijn verschillende fokkers aangesloten.

Aan het fokken van een nestje zijn vele regels gebonden.
Deze regels kunt u ook terug vinden op de website van de mastiff vereniging en via Raad van Beheer.

Wij adviseren iedereen om bij verschillende fokkers te gaan kijken en kennis te maken. Ook is het raadzaam om eens bij een hondenshow te gaan kijken om te zien hoe de honden zich dan gedragen, of bijvoorbeeld tijdens een wandeling.

Waarom wij de mastiffs zijn gaan fokken:
Wij zijn op de mastiff gevallen vanwege het karakter. Het is een grote hond met een klein hartje. De omgang met andere mensen, dieren en situaties sprak ons zeer aan. Het kan een fanatieke hond zijn maar in huis liggen ze vaak heerlijk rustig te slapen. Wij fokken zo af en toe eens een nestje.

Voordat wij weten of wij een van onze teven kunnen gebruiken om ermee te fokken moet de teef eerst (op 18 maanden) een aantal gezondheidstesten ondergaan.
Zodra de gezondheidsuitslagen goed zijn zouden wij eventueel met haar kunnen fokken.

Wij letten heel erg op de daadwerkelijke gezondheid van onze teven. Elke hond zit wel eens niet zo lekker in zijn vel. Wij bekijken het goed per nest of het nog wel verstandig is om haar een jaar later nog is te laten dekken. Of is ze niet al te oud om nog een nest te krijgen.

Zodra wij weten dat wij een teef willen laten dekken gaan wij ver van te voren al opzoek naar een geschikte dekreu.
Wij gaan altijd bij de dekreuen thuis kijken maar ook als hij bijvoorbeeld een show moet lopen.

Het karakter van een dekreu vinden wij heel belangrijk pas daarna kijken wij naar de gezondheidsuitslagen en daarna pas naar de kleur.
Waar wij ook op letten is op de stamboom. Wij vergelijken de stamboom van de reu altijd met die van de teef. Het liefst hebben wij dat daar niet allemaal dezelfde voorouders in voorkomen, dit om inteelt te voorkomen.

Ondanks dat wij ons uiterste best doen om alle gezondheidsuitslagen zo goed mogelijk te krijgen kan het altijd voorkomen dat er een pup uit komt die een wat mindere gezondheidsuitslag heeft.
Bijvoorbeeld moeder en vader hebben HD A en de pup heeft HD B. Dit is altijd mogelijk.

Het krijgen van Hd heeft niet alleen te maken met erfelijkheid maar ook met andere factoren zoals voeding en beweging.
Alle gezondheidsuitslagen van onze honden zijn ook te vinden op onze website.

Als onze teef loops is gaan wij met haar naar de dierenarts. Bij de dierenarts word bloed van haar afgenomen om de progesteron waarde te meten. Zodra deze hoog genoeg is gaan wij naar de dekreu toe en zal er een dekking plaats vinden.

De dracht van een hond is ongeveer 9 weken (gemiddeld 63 dagen). De eerste paar weken zien wij vaak weinig verschil. Gelukkig kan je op 4 weken al een echo maken. Hierop is te zien of de teef dracht is. Hoeveel pupjes erin zitten is altijd lastig te bepalen met een echo want er kunnen altijd een paar pupjes verstopt liggen.
Op onze website staat ook een hele cyclus vanaf het moment van dekken tot aan het werpen wat er allemaal met een teef gebeurt.

Een aantal weken voordat de teef moet werpen maken wij haar kraamkamer al helemaal in orde zodat ze hier alvast rustig aan kan wennen. Onze honden leven bij ons in huis. Dit betekend dat zij ook in onze woonkamer zal bevallen en de pups hier ook zullen opgroeien. Hierdoor wennen ze aan allerlei soorten geluiden die in elk huishouden wel voor zouden komen.

De eerste 3 weken mogen er geen onbekende op bezoek komen. Dit om de rust in het nest te bewaren, maar ook vanwege de hygiƫne.
Als de moeder zich op haar gemak voelt, is vaak haar melkgift ook goed waardoor ze haar kinders goed kan voeden.
Als wij een nest hebben dan kun je ook een heel dagboek van ze volgen op onze website en Facebook pagina. Hier beschrijven wij wat de pups allemaal per week meemaken.
In het dagboek is ook heel goed te zien hoe de pups bij ons opgroeien.

Maar nu natuurlijk de grote vraag hoe kom je in aanmerking bij ons voor een pupje.

Wij vinden het heel belangrijk dat er eerst van te voren word kennis gemaakt zowel met ons als met onze honden. Het gevoel moet wel wederzijds zijn voordat je bij ons op de wachtlijst komt.

Wij werken met een wachtlijst al zegt dat natuurlijk niet alles. Sommige mensen willen perse een reu of een teef. Of willen alleen die ene kleur. Helaas hebben wij daar geen invloed op.

Het is niet zo dat wij de pup voor jullie gaan uitkiezen. Wel proberen wij jullie hierin te begeleiden. Aangezien wij dagelijks de pups mee maken kunnen wij jullie wat meer vertellen over het karakter e.d.

Soms lijkt een pupje lekker rustig als jullie komen kijken maar het kan natuurlijk zijn dat hij/ zij daarvoor al hevig heeft lopen spelen.
Wat wij heel belangrijk vinden is dat er een klik tussen de mensen en de hond moet zijn.

Het kiezen van een pup hoeft bij ons echt niet bij jullie 1e bezoek. Er mag pas gekozen worden bij ons vanaf 5 weken leeftijd.
De pup blijft tot 8 weken leeftijd (mits de hond in nederland gaat wonen) bij zijn moeder. Wij behouden ons het recht om tot die leeftijd de koop niet door te laten gaan om welke reden dan ook.

Mocht de pup naar het buitenland gaan verhuizen dan zal hij/ zij tot 15 weken leeftijd nog bij ons moeten blijven wonen. Dit komt door de nieuwe wetgeving.

De puppen worden bij ons ontwormd op 2,4,6 en 8 weken leeftijd.
Gevaccineerd op 6 weken leeftijd.
Gechipt door raad van beheer, tevens word er door hun DNA afgenomen.
TLC (Tender Loving Care)

Als de pups bij ons het nest verlaten krijgen ze een heel puppypakket mee naar huis.
Het papierwerk voor de stambomen word in orde gemaakt (deze krijgen jullie dan thuisgestuurd of we komen het gezellig langs brengen) en het chipnummer van jullie pup word op jullie naam gezet.

Wij hopen jullie wat meer informatie over ons te hebben gegeven. Wij proberen met zoveel mogelijk zorg en liefde een nestje te fokken.

Mochten jullie nog vragen hebben of graag komen kennismaken met ons dan horen wij dat graag!